Weekend trip Budapest – Red Bull Air Race

Cesta: Cesta z Prahy do Budapešti je asi 600 kilometrů dlouhá, a tak se vyplatí se kapku si přivstat. V našem případě to kapku, bylo v 6 ráno odjezd. Vzhledem k začátku prázdnin nás i tak čekala před Brnem obligátní kolona. Jeden podstatný detail, není nic horší než D1. Od pláží v Normandii až po Košice, ne to to je prostě nejvíc scary místo ever. I když bys vyrážel na expedici mezi lidojedy, kámo jediný, čeho se máš fakt bát je prvních 200 km po D1 a oběd v Motorestu Naháč. Pokud přežiješ jejich smažák, horečka Denge, je proti tomu sranda.

Dálniční známky, si pohodlně koupíš po netu, a to jak pro přejezd Slovenskem, tak Maďarskem, třeba se toho jednou dožiju i u nás. Je to trochu retro lepit si na sklo auta nějakou nálepku v 21. století.

In the city: Buda i Pešť, dvě části, které se rozkládají na opačných stranách Dunaje, tvoří Budapešť a obě jsou krásné. Široké a vzdušné ulice s architektonickými památkami, jsou první věc, které si návštěvník všimne. Jednou z největších dominant je budova parlamentu a hrad. Na hrad se dostaneš pohodlně eskalátorem, abys jako nemusel třeba jít do schodů;)

IMG_3421 (1).JPG
Hrad  Budai Vár

Ve městě je množství bankomatů, kde si můžeš vybrat jejich měnu forint (HUF) což při kurzu kdy se naše 1Kč rovná 80 HUF je naprosto crazy. Máš pocit že si milionář, stejk z býčka 7800 HUF příloha dalších 350 HUF a pivko za 500 HUF. Veřejný hajzík 250 HUF, nechávám 300 a cejtím se jak král;)

IMG_3551.JPG
Místní kuchyně

Pokud ti zbyde čas určitě doporučuji návštěvu některých z místních lázní, tam si vychutnáš ten správný chill, a hlavně krásu Maďarek. Nevím, čím to je, možná tím množstvím pálivé papriky, která je součástí místní kuchyně, ale já nepotkal ošklivou či nedej bože tlustou Maďarku. Všechny měly malinkatý prdelky a velký prsa, v tak vyvážené kombinaci, že máš chuť padnout na kolena, plakat a děkovat bohu, že můžeš být mužem.

IMG_3394 (1).JPG
Termální lázně Széchenyi

MHD: Dopravovat se po městě dá busem, tramvají, která svým vzhledem silně připomíná tu ve Vídni. Nebo 3 linkami metra. Metro v Budapešti je další pamětihodnost, která by se neměla vynechat. Nejstarší linka v centra města je navíc hipe a je to spíš podzemní tramvaj, s úžasným zvukem atmosférou s moc pěknýma stanicemi. Komu by vadilo že toto metro pamatuje pubertu hraběnky Báthory, může zavzpomínat na ne moc vzdálenou minulost, v soupravách metra na lince druhé, které sem importoval soudruh Stalin ze země kde včera znamená zítra. Poslední trasa metra je nejmodernější, a troufnu si říci, i kapku megalomanská svojí architekturou stanic. Vlakové soupravy jezdí plně automaticky bez řidiče, podobně jako v Londýně. Jako kontrast k hitech technice, působí pracovníci metra, kteří tě po ihned u vstupu do metra požádají o předložení papírového lístku. Veškeré jízdenky se dají jednoduše pořídit v automatech ve stanicích a co je důležité, dá se platit kartou. Co se parkovaní týká, všude je dostatek míst na parkovaní i když v některých místech je stání placené.

IMG_3396.JPG
Nejstarší linka M1 Földalatti Vasút

Budapešť působí vcelku klidným bezpečným dojmem. Ulice jsou i přes vyšší výskyt bezdomovců vcelku čisté a uklizené.

Maďarsko, země dobrého guláše, vína a žen mě velice potěšilo a určitě doporučuji spojit například s RedBull Air Race, či podobnou akcí.

A jak to celé dopadlo?

Check it https://www.youtube.com/watch?v=pm81iBN0ACg

IMG_3422.JPG
Slavný most Széchenyi Lánchíd se během závodů podlétá

 

2 thoughts on “Weekend trip Budapest – Red Bull Air Race

Add yours

  1. Pekne napsano, clanek me pobavil! Presne jsem si vzpomnela na ten pocit byt na chvili milionarem… nez clovek zaplati prvni veceri 😀
    Jo a k tem zenskejm, jeden kamos mi jednou rikal, ze rad leta s Wizzair, protoze ty madarsky letusky jsou dost pekny, takze na nich fakt neco bude 😉

    Like

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑